Učitavanje

FIAT 1.9 JTD MultiJet pouzdanost koja traje

  • Početna
  • FIAT 1.9 JTD MultiJet pouzdanost koja traje
FIAT 1.9 JTD MultiJet pouzdanost koja traje

FIAT 1.9 JTD MultiJet pouzdanost koja traje

Sa preko 20 godina iskustva, možemo s punim samopouzdanjem reći da je Fiat dao ogroman doprinos razvoju modernih turbo dizel motora. Posebno se ističe motor 1.9 JTD common-rail, koji je Fiat uspešno dizajnirao, čineći ga izdržljivim i jeftinim za popravku.

U osvit 1986. godine, Fiat je revolucionirao industriju dizel motora lansiranjem svog prvog motora sa direktnim ubrizgavanjem, modelom Croma TDid. Nažalost, ovaj motor je obeležio glasan rad i jake vibracije koji su ga pratile.

Godine 1997, dok su mnogi drugi proizvođači, predvođeni VW-om, radili na usavršavanju ili razvoju dizel motora sa direktnim ubrizgavanjem, inženjeri Fiata su se upustili u još jedan korak napred. Svojim inovativnim turbo dizel common rail ubrizgavanjem, predstavili su prvi automobil na svetu koji je koristio ovu tehnologiju - Alfa Romeo 156 1.9 JTD (uniJet Turbo Diesel). Na taj način, Fiat je započeo revoluciju u svetu dizel motora.

Common rail tehnologija predstavlja prekretnicu u istoriji dizel motora. Ova tehnologija je spojila elektroniku i mehaniku na jedinstven način. Dok su konvencionalni dizel motori koristili mehaničko upravljanje brizgaljkama goriva, moderna common rail tehnologija koristi Control Unit Motor (ECU) za elektronsko upravljanje brizgaljkama goriva. Sistem common rail koristi zajedničku magistralu za snabdevanje gorivom svih brizgaljki, a gorivo se skladišti na visokom pritisku u magistrali. Svaka brizgaljka se elektronski kontrolisana. Rezultat ove tehnologije je izuzetan - tih, bezdiman, snažan i efikasan dizel motor. Većina proizvođača automobila je prihvatila ovu tehnologiju, što je rezultiralo povećanjem evropskog udela dizel tržišta automobila sa 15% na 50%.

Ovaj inovativni 1.9 JTD common-rail motor Fiat je učvrstio u ulozi vodećeg proizvođača turbo dizel motora. Njegova izdržljivost i pristupačnost za popravku čine ga neprikosnovenim izborom za one koji žele snažan i efikasan motor. Fiat je svakako zacementirao svoje mesto među vodećim proizvođačima savremenih dizel motora.